El Primavera by Paul van Dinter
El Primavera (lente in het Spaans) is “het nieuwe leven” en hier zit voor mij (Paul Van Dinter) de achterliggende gedachte “een nieuw leven van een jongensdroom, het maken van een eigen wijn. Mijn droom is werkelijkheid geworden door de mogelijkheid die mij geboden werd om samen te werken met Tierra Agricola Labastida en een eigen wijn met een geheel eigen visie te maken.
Gelegen in de Rioja Alavesa en afkomstig van een wijngaard, +-17 jaar oud, met als naam ‘El Tejera’ is waar de El Primavera wordt geproduceerd.
De wijngaard is opgedeeld in een stuk van 4ha met als terroir zand en klei en veel ijzerhoudende mineraliteit. De aanplant is 4500 stokken per ha. en heeft een dubbele guyot als snoeiwijze. Het andere stuk is 2 ha en heeft +/-30 jaar oude wijnstokken. De aanplant is 400 stokken per ha. en heeft een simple guyot als snoeiwijze.
In het noorden wordt de wijngaard beschermt door de Sierra de Cantabria met zijn hoge toppen van +/- 1200m (de Toloño 1271m en Peña Los Doces 1253m bergen).
Carlos en ikzelf houden een grondige selectie erop na. Rioja Alavesa is rijk aan kalkachtige kleibodems die perfect voor de witte druiven zijn en zo het eigen witte Rioja karakter kunnen typeren. De Viura druif toch 70% aanwezig in deze wijn komt goed tot zijn recht. De wijn is een koud gegiste frisse, moderne wijn met een perfect gedoseerde houtlagering. De opvoeding op vaten gebeurt deels in nieuwe en ook op gebruikte vaten. In dezelfde vaten wordt de wijn gedurende vier maanden op z’n droesem opgevoed.
Appellatie: Rioja DOC
Regio: La Rioja Alavesa
Druivenrassen: 70% Viura, 20% Malvasia & 10% Garnacha Blanca
Wijnstijl: krachtig-fruitig
Aroma: Voornamelijk kruidig en florale toetsen afgewisseld met perengeur, wit pitfruit, rijpe exotische vruchten en een elegante houttoets.
Smaak: Breed in de mond met veel inhoud en stevigheid. Rond mondgevoel, serieuze lengte en complexiteit.
Serveren bij: Rijke visgerechten, wit vlees & gevogelte.
Download hier de informatie fiche.