Wijnmakerij Knipser is sinds 1876 een familiebedrijf in Laumersheim en ligt in het noorden van de Vorderpfalz tussen Grünstadt en Bad Dürkheim. De wijngaarden bevinden zich in Laumersheim, Großkarlbach en Dirmstein met een totaal wijngaardareaal van 75 hectare.
Als een van de eerste wijnmakers in de regio begon Heinz Knipser in 1948 met het bottelen van wijn en deze rechtstreeks aan particuliere klanten en restaurants Te verkopen. Begin jaren tachtig schakelde zijn zoon Werner Knipser volledig over op de wijnbouw, die sindsdien is gegroeid en geïntensiveerd.
De huidige eigenaren, Volker en Werner Knipser, begonnen halverwege de jaren tachtig met de vinificatie in barriques, verhoogden het aandeel rode wijn en besteedden bij het planten van nieuwe wijnstokken aandacht aan klassieke regionale en internationale variëteiten. De opbrengsten hiervan liggen ver onder het regionale gemiddelde en zijn gebaseerd op internationale topproducenten.
De wijngaarden van Knipser profiteren van een ideaal wijnbouwklimaat - ook voor de veeleisende, internationale druivensoorten die veel waarde hechten aan warmte. Zeer weinig regenval (500 liter/m2.) en met bijna 2000 zonuren schijnt de zon vaker dan elders en de temperaturen behoren het hele jaar door tot de mildste van Duitsland.
Kalksteen
De kalkstenenbodems zijn gevormd uit kalksteenafzettingen die riffen vormden in een tropische zee in het Mioceen tijdperk. Deze kalksteen is ondergronds te vinden vanaf de Großkarlbacher Burgweg, Laumersheimer Kirschgarten, Laumersheimer Steinbuckel en Dirmsteiner Amandelpad. Deze lagen zijn ideaal voor alle druivensoorten die profiteren van een goed gebufferde zuurgraad. De meeste rode wijnen van Knipser komen vanuit deze locaties. Maar ook de grote Riesling-planten ontwikkelen hier hun intense mineraliteit.
Zand en Grind
Millennia oude afzettingen van de Rijn in de ondergrond van de Großkarlbacher Osterberg en vooral in Laumersheimer Kapellenberg zorgen voor een zanderige ondergrond. De wijnen van de zanderige Kapellenberg zijn fijner en delicater. Vooral de Riesling druif ontwikkelt hier duidelijke contouren en veel finesse.
Deze Riesling wijn heeft een klein sprankelend gevoel op de tong. Een typische iets zoetere Riesling wijn volgens de Duitse stijl. De Knipser Johannishof – Heeft een tikkeltje de typische Petrolium geur maar ook honing, bloesems en steenfruit. Een Riesling is een wijn die je kan appreciëren of kan haten. Zijn speciale smaken en geuren zijn heel specifiek en een uniekum in de wijnwereld. Rieslings worden vaak beter met leeftijd. Dus drink niet te snel en bewaar zeker nog enkele flessen.
Appellatie: Pfalz VDP Lage Laumersheim Johannishof
Regio: Pfalz
Druivenrassen: Riesling 100%
Inhoud: 75cl
Wijnstijl: intens-mineraal
Aroma: Aroma's van limoen en grapefruit in combinatie met citrus.
Smaak: Delicaat en fijn met minerale toetsen, fijn versmolten zuren en een ongelooflijke smaaksensatie en een geweldige afdronk.
Serveren bij: Ideaal bij veel sushi-gerechten, ook met zeevruchten zoals verse mosselen of Aziatische stijl tijgergarnalen.
Download hier de informatie fiche.