De Cour-Cheverny is een AOC-gecertificeerde witte wijn die exclusief wordt gemaakt van de Romorantin-druif, een zeldzaam ras dat alleen in deze regio voorkomt. Deze appellatie ligt in het departement Loir-et-Cher en omvat elf gemeenten, met een totale wijngaardoppervlakte van ongeveer 60 hectare. Jaarlijks wordt hier zo'n 3000 hectoliter wijn geproduceerd.
De AOC Cour-Cheverny, officieel erkend op 26 maart 1993, onderscheidt zich door zijn exclusieve productie van verfijnde witte wijnen. De geschiedenis van deze wijn gaat terug tot 1519, toen koning François I de Romorantin-druif zou hebben laten aanplanten bij de ingang van het kasteel van Romorantin, de residentie van zijn moeder. De druif, vermoedelijk afkomstig uit de Bourgogne, bleek zich uitstekend thuis te voelen op de lokale bodem, wat leidde tot de geboorte van een nieuwe identiteit: Romorantin, vernoemd naar de regio.
De wijngaarden liggen op een ondergrond van kiezelaarde, een terroir dat de Romorantin-druif bijzonder goed ligt. Hier levert ze een witte wijn op van hoge kwaliteit, bekend om zijn levendige frisheid en droge karakter. De druiven worden relatief laat geoogst en vervolgens op droge wijze gevinifieerd, wat zorgt voor een wijn met diepgang, elegantie en bewaarpotentieel.
Domaine du Salvard is het trotse eigendom van de familie Delaille. “Le Salvard” werd in 1890 door Maurice Delaille verworven. Dit wijngoed uit een luisterrijk verleden verkeerde bij aankoop in een verwaarloosde toestand, maar met keihard werken wist Maurice het in zijn volle glorie te herstellen. Ook kocht hij extra wijngaarden aan. Vandaag de dag staat de 5e generatie Delaille aan het roer van dit inmiddels 45 ha tellende domein. De gebroeders Emmanuel en Thierry hebben wereldwijd succes en het leeuwendeel van de wijn wordt geëxporteerd o.a. ook naar de nouveau riche in Japan en China.
Appellatie: Cour-Cheverny AOP
Regio: Loire
Druivenrassen:100% Romorantin
Wijnstijl: vol-mineraal
Aroma: Uitbundig parfum van witte pruimen, honing, perzik en citroen.
Smaak: Sappige smaak met terugkerende fruit toetsen ondersteund door een minerale frisse indruk. Dit gecombineerd met een verleidelijke rondeur en structuur.
Serveren bij: Als aperitief, bij frisse voorgerechten, schaal- & schelpdieren.