Ponte de Boga, een samenspel tussen herkomst en traditie.
Het oudste wijndomein uit de appelatie Ribeira Sacra met een geschiedenis dewelke terug gaat tot 1898!! toen opgericht door het gezin van Pascasio Fernández.
Met unieke wijngaarden en klassieke regionale tradities creëerde deze familie een een uniek wijndomein dat tot op heden ten dage een voorbeeld is voor wijnen uit de regio.
Maar door gebrek aan familiale opvolging ging het domein in de jaren 90 een beetje in verval en verdween het unieke karakter van de wijnen en de wijngaarden. Tot in 2006 de familie Rivera het roer overnam met als doel op de wijngaarden en wijnen van het domein terug herop te waarderen met respect voor de decennialange traditie van wijn maken. Weliswaar gekoppeld aan moderne technieken. Deze moderne technieken gaan hand in hand met de aloude tradities en de unieke wijngaarden.
Wijngaarden gelegen op unieke hellingen langs de rivier Sil en de Edo rivier (een zijrivier van de Sil) en waarbij sommigen zelfs een steilte graad hebben van 70%!! op schiste, graniet en leisteen ondergrond. Deze unieke liggingen zorgen ervoor dat de hele bewerking van wijngaard tot en met de oogst volledig handmatig dient te gebeuren. In totaal bewerkt de familie Rivera 33ha aan wijngaarden verdeeld over 6 percelen. Elk met hun uniek karakter en uitzonderlijke ligging en aangeplant met druiven die eigen zijn aan de regio. Denk hierbij aan witte druivensoorten zoals Godello, Albariño, Blanco lexítimo, Treixadura, Torrontés en Loureiro en blauwe druivensoorten zoals Mencía, Merenzao, Sousón en Brancellao.
Dit alles zorgt voor unieke wijnen die door een pure vorm van wijn maken zowel frisheid, sappigheid en elegantie bevatten ondersteund door de expressies van de wijngaarden en de hand van de wijnmaker.
Deze "Porto de Lobos" is afkomstig van de gelijknamige wijngaard. Deze zuid georienteerde wijngaard aan de steile oevers van de rivier de Edo gelegen bestaat uit zeer arme stenige bodemstructuren met graniet en schalie bedekt. Het is door deze arme bodem dat er een unieke wijn kan ontstaan.
Deze unieke ligging zorgt voor een unieke wijn die na de handmatige oogst een klassieke fermentatie met regelmatige onderdompeling van de schillen om meer kleur, aroma en smaak te extraheren gevolgd door een rijping van 10 maanden op Franse eiken houten vaten van 2 en 3 jaar oud. Dit zorgt voor een gematigde houtinvloed die de frisheid van de wijn mooi ondersteund.
De Brancellao druif is een druif met een geweldige aromatische expressie en een hoog glycerinegehalte. Dit zorgt ervoor dat de plant EN druif heel makkelijk vocht opnemen en vasthouden. Hierdoor heeft deze druif zeer weinig water nodig om tot een optimale rijping te komen en daardoor een perfecte zuurtegraad. Dit zorgt voor persoonlijkheid en balans. Het produceert voortreffelijke, geurige en levendige wijnen die uitstekend rijpen.
Appellatie: DO Ribeira Sacra
Regio: Galicia
Druivenrassen: Brancellao 100%
Wijnstijl: Sappig - Intens
Aroma: Intense en krachtige aroma’s van donker fruit zoals cassis maar ook kruidige toetsen van laurier en florale toetsen zoals violet.
Smaak: Intense stijl van wijn met aanwezige doch gebalanceerde tannines met terugkerend donker fruit en kruidige toetsen met een finessevolle afdronk.
Serveren bij: Lekker bij tapasschotels, stoofpotjes en gevogelte, rood vlees of grillades.
Download hier de informatie fiche.