Domaine Paul Pillot is een zeer gerenommeerd klein familiedomein in Chassagne-Montrachet. Afkomstig uit een familie van wijnmakers is vandaag de dag Thierry Pillot de vierde generatie die de familietraditie bestendigd. Samen met zijn zus Chrystelle en op de achtergrond nog steeds vader Paul Pillot, werkt men hier dagdagelijks met een onmetelijk respect voor de natuur en terroir aan ragfijne witte en rode wijnen.
Domaine Paul Pillot is een zeer gerenommeerd klein familiedomein in Chassagne-Montrachet. Afkomstig uit een familie van wijnmakers is vandaag de dag Thierry Pillot de vierde generatie die de familietraditie bestendigd. Samen met zijn zus Chrystelle en op de achtergrond nog steeds vader Paul Pillot, werkt men hier dagdagelijks met een onmetelijk respect voor de natuur en terroir aan ragfijne witte en rode wijnen.
Vandaag de dag beslaat de totale oppervlakte van hun wijngaarden zo’n 13 ha. Daarmee zijn ze goed voor een productie van 65.000 flessen op jaarbasis.
We bevinden ons hier in het hart van een mythisch perceel van Chassagne-Montrachet, één van deze Bourgondische Clos die al in de Middeleeuwen werd geïdentificeerd: het dankt zijn naam aan de monniken van de abdij van Saint-Jean-le-Grand die aan het einde van de 6e eeuw in Autun werd gesticht... De benedictijner nonnen verbouwden al de wijngaarden die het dorp Chassagne destijds beroemd maakte, het was toen aan de cisterciënzers van de abdij van Maizières om de ontwikkeling van deze wijngaard voort te zetten.
Vandaag de dag delen twee families het oorspronkelijke Clos (de naam Clos Saint-Jean omvat nu de aangrenzende klimaten van Rebichet en Chassagne), de Morey-Coffinet en de Pillot families. Hier, op rode aarde, vrij kleiachtig en rijk aan ijzeroxiden, hebben pinot noir en chardonnay lang naast elkaar bestaan, ook al heeft de steeds groter wordende rage voor de blanken van de Côte de Beaune de plaats van chardonnay aanzienlijk zien groeien. Wij zijn niet degenen die erover zullen klagen, want dit terroir geeft de witte wijn een uitzonderlijke diepte aan textuur en aroma’s.
De wijn ondergaat de fermentatie EN rijping op 350L eikenhouten vaten (10% nieuw) voor een periode van 12 maanden gevolgd door een stabilisatie van 6 maanden op cuves.