Menu
EUR
Icoon wijnen

Icoon wijnen

Door: Tom Coun Reacties: 0

wat zijn icoon wijnen?

Icoon Wijnen

Bij Wijnshop / Wijnbar Wines & Bites vindt u naast dagelijks genietbare wijnen ook een assortiment aan prachtige, exclusieve wijnen. Dit komt doordat het aanbod zeer schaars is.

Schaarste alleen is natuurlijk niet voldoende om een "iconische wijnen" te produceren.

Dit hangt samen met verschillende factoren.

1. Terroir, het samenspel tussen ligging, bodemstructuur en werk van de wijnboer in de wijngaard.

2. Jaargang, hoe uitzonderlijker (lees= gebalanceerd) het wijnjaar is, hoe uitzonderlijker de kwaliteit van de druiven. Combineer dit met de hand van een wijnmakers talent en je hebt een TOP wijn. Alleen, een TOP wijn is nog geen "iconische wijn". Dit gaat dan ook niet van dag één op dag twee.

Vaak blijven deze talenten eerst nog wat onder de radar hangen om dan na een aantal uitzonderlijke wijnen (vaak wordt de hand van het talent ook beoordeeld op de kundige kwaliteiten in mindere wijnjaren) helemaal door te breken om het wereld toneel van "iconische wijnen".

3. Historische waarde van domeinen, veel domeinen hebben op deze manier een historische waarde kunnen creëren. Dit door middel van het maken van TOP wijnen op een uitzonderlijk terroir. Deze uitzonderlijke percelen wijngaarden zijn voor een getalenteerde wijnmaker een droom om mee te mogen werken.

Kort samengevat, zijn dit ALTIJD wijnen van uitzonderlijke kwaliteit die wereldwijd erkend en begeerd worden. Ze worden gemaakt van de beste druiven, afkomstig van uitzonderlijke wijngaarden, en hebben vaak een beperkte productie. Dit alles draagt bij aan hun exclusiviteit.

Deze wijnen staan niet alleen bekend om hun uitzonderlijke smaak en aroma’s, maar ook om hun vermogen om prachtig te verouderen, waardoor ze na verloop van tijd nog beter worden. Ze zijn vaak een uitstekende investering, omdat hun waarde in de loop der tijd kan stijgen.

 

Graag zetten we een aantal domeinen die een Icoon wijn produceren in de kijker.

Giacomo Conterno di Roberto Conterno

Conterno behoort al drie generaties tot de absolute top binnen het traditionalisme in Piemonte samen met Bruno Giacosa en Giuseppe Mascarello. Roberto Conterno wordt o.a. door Gianfranco Soldera beschouwd als één van de grootste wijnmeesters uit zijn generatie.

Vlak buiten het historische centrum van Monforte d’Alba liggen de wijnkelders van Giacomo Conterno. Giacomo Conterno is de grootvader van de huidige eigenaar Roberto Conterno. De kelders en logistieke ruimte zijn indrukwekkend groot en dat wetende dat we hier met een kleine speler te maken hebben, zeker als men kijkt naar een totale productie van om en bij de 50.000 flessen. De kelders van Conterno zijn prachtig en ademen een reinheid die erg lijkt op de wijnkelders van Soldera in Montalcino.

Conterno maakt slechts 3 wijnen: een Barbera d’Alba, Barolo Cascina Francia en Barolo Riserva Monfortino. De laatste is de Barolo met de grootste naam en is wellicht ook een van de beste Barolo die er bestaan. Alle druiven komen uit een enkele wijngaard. Zowel Barbera als Nebbiolo. De wijngaard is de Cascina Francia wijngaard in Serralunga d’Alba. Deze wijngaard behoort sinds midden jaren zeventig van de vorige eeuw tot de familie Conterno. Daarvoor werd Cascina Francia, Monfortino, Barbera en Dolcetto gekocht van de beste terroirs in de regio.

Sinds 1978 is dat niet meer het geval en wordt alles uit deze kleine wijngaard in Serralunga gehaald. De Monfortino wordt alleen gemaakt in de beste jaargangen en is een selectie van de beste druiven uit de wijngaard. Na de oogst wordt dit deel ook apart gevinificeerd en minimaal 7 jaar op grote Sloveens eiken vaten bewaard.

In 2008 en 2015 kocht Roberto Conterno nieuwe wijngaarden in respectievelijk Cerretta en Arione, beide zeer gerespecteerde cru’s in de comune Serralunga d'Alba.

Met de overnames van Cerretta en Arione heeft Roberto een onuitwisbare stempel gedrukt op dit legendarische domein.
De huidige wijngaarden behoren tot de meest verzorgde in de Langhe, en het domein is bijna onmogelijk schoon. Doorheen de jaren is Roberto ook niet bang geweest om te investeren in moderne technologie, hoewel moderniteit alleen wordt omarmd als het Roberto in staat stelt hetzelfde werk beter te doen. Voorbeelden hiervan zijn betere sorteer- en ontstemmingsapparatuur en een ultramoderne bottellijn om ervoor te zorgen dat de magie van Conterno intact in de fles belandt.

Maar wat echt belangrijk is, zijn de wijntradities van zijn familie, en die blijven onveranderd. De lange fermentaties zouden zelfs nog door zijn grootvader worden herkend.

ontdek hier de wijnen van Conterno.

 

Giuseppe Mascarello e Figlio

Vandaag de dag staan Mauro en zijn zoon Giuseppe aan het roer van dit domein. De lichtrode kleur laat onmiddellijk vermoeden dat we met een traditioneel gevinifieerd Barolo te maken hebben. De cru Villero wordt in Barolo beschouwd als één van de mooiste terroirs in het gehucht Castiglione Falletto. Ook Mascarello bezit een stukje wijngaard op deze gerenommeerde cru. De lichtrode kleur laat onmiddellijk vermoeden dat we met een traditioneel gevinifieerd Barolo te maken hebben die pas zijn volle potentieel bereikt na verschillende jaren kelderrust.

Giuseppe Mascarello dankt zijn succes aan de passionele en krachtige werkwijze die ze al jarenlang hanteren. Ze houden zich streng aan hun eigen ontwikkelde regels met betrekking tot handmatig oogsten en uitsorteren, snoeien en gelimiteerde productie per hectare. Ook hun voortgaande streven naar een nog verdere kwaliteitsverbetering is een pluspunt van dit mooie wijnhuis. Zo werd in 1994 een project gestart met de technische bijdrage van wijnmaker Donato Lanati om een vergister te bestuderen en te ontwikkelen, specifiek voor de Nebbiolo-druiven die worden gebruikt om Barolo-wijn te maken.

Deze vergister zou in staat moeten zijn om maximale extractie te bereiken met de grootst mogelijke zachtheid. Dit project heeft geleid tot de bouw van een prototype-vergister - een volledig nieuwe machine qua bouwtechniek en resultaten - die getrouw de langdurige traditionele vergisting reproduceert en automatisch regelt. Dit prototype heeft een "Industrial Invention Patent" verkregen van het Italiaanse ministerie van Industrie, Handel en Landbouw en de 4 modellen die zijn gebouwd, hebben uitstekende resultaten opgeleverd.

ontdek hier de wijnen van Mascarello.

 

Collemassari Grattamacco

Podere Grattamacco werd in 1977 opgericht en ligt op een heuvel tussen Castagneto Carducci en Bolgheri, hier vandaan geniet men van een panoramisch uitzicht op de Toscaanse kust. Het beroemde wijnbouwgebied profiteert van de unieke weersomstandigheden en brengt een hele serie grote wijnen voort, zoals Sassicaia, Guado al Tasso of Ornellaia en natuurlijk de Grattamacco!

Het wijngoed strekt zich uit over ongeveer 35 hectare, waarvan 14 hectare met druiven beplant en 3 hectare met olijvenbomen. De hoeve wordt omgeven door ongeveer 1200 hectare bossen.

De wijnpercelen van Grattamacco liggen in een natuurlijk bekken en zijn beschermd tegen de sterke winden uit zee. Het palet aan druivensoorten is typerend voor Bolgheri met cabernet sauvignon (60%), sangiovese (15%), merlot (10%), cabernet franc (10%) en petit verdot (5%) voor rode druivensoorten en vermentino (100%) voor witte.

De bodemsamenstelling is heel divers, van zand en kalk-mergel tot mergelkalkhoudende bodem in het oostelijke deel van de wijnpercelen.

Grattamacco is een van de grootste Bolgheri-klassiekers en een Super Tuscan van het eerste uur. Hij werd voor het eerst in 1982 gevinificeerd en is een van de grootste Toscane-wijnen. Sinds 2002 leiden Claudio Tipa en zijn zuster Maria Iris het gerenommeerde wijngoed. Sindsdien heeft het bedrijf veel geïnvesteerd, inclusief een nieuwe wijnkelder. Ze slaagden erin de kwaliteit nog verder te verbeteren. Vandaag staat de Grattamacco op één hoogte met wijnen als Ornellaia en Sassicaia. Zijn prijs is echter nog altijd verrassend laag voor wat hij te bieden heeft.

ontdek hier de wijnen van Grattamacco.

 

Ontdek hier ons volledig aanbod Icoon Wijnen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »