Menu
EUR
Onder Water Wijn

Onder Water Wijn

Door: Tom Coun Reacties: 0

Onder Water Wijn

Er zijn vele gekende manieren van het laten rijpen van wijnen.

Een lange rijping op eiken vaten (bv: Castillo Y Gay / Vega Sicilia). Rijping op betonnen cuves, inox cuves, in de zogenoemde Qvevri (de beroemde terracotta vaten ingegraven in de grond dewelke vooral in Oost Italië, Georgië, Slovenië bekend zijn). Lange rijping op fles waarbij voor de lancering de wijn "herbottled" wordt (bv: Emidio Pepe in de Abruzzo regio) zijn enkele van de bekendere manieren om wijn te laten rijpen.

Er is echter één, toch wel bijzondere manier die de laatste jaren enige bijval kent. Namelijk het laten rijpen van wijnen onder water. U leest het goed, onder water!

Gebaseerd op ondervindingen van wijnen gevonden uit scheepswrakken en door verschillende kleine tests zijn ze er bij Bodegas Carchelo uit Murcia erin geslaagd om deze rijpingsmethode perfect toe te passen op zowel een witte als een rode wijn.

David van Bodegas Carchelo legt het even zelf uit: "uit onze verschillende tests en analyses van wijnen gedolven uit scheepswrakken zijn we erachter gekomen dat de "constante" die heerst op 40-50 meter diepte in de (in ons geval Middellandse) zee ideaal is om wijnen te laten rijpen.

De constante temperatuur van 15 graden, geen schadelijke UV stralen die de wijnen kunnen ontregelen, zachte stromingen die ervoor zorgen dat de flessen rustig kunnen liggenen de absolute afwezigheid van zuurstof en het bijhorende risico op oxidatie.

Daarlangs merkten wij dat door de druk, de smaakintensiteit van de wijn op een natuurlijke wijze verhoogde.

Het resultaat in zowel de witte als de rode wijnen waar wij dit principe op toepassen is dat de wijnen frisser, eleganter en intenser beleeft worden omwille van een vertraagde rijping door de natuurlijke omstandigheden.

Wij, bij Bodegas Carchelo zijn dan ook heel benieuwd naar wat de Belgische wijnliefhebbers vinden van deze (in onze ogen) toch uitzonderlijke wijnen."

 

Ben jij, na het lezen van deze blog benieuwd om deze wijnen te ontdekken? Lees dan zeker even verder en ontdek deze wijnen. Of nog beter, bestel ze en laat je "onder dompelen" in deze techniek van wijn te laten rijpen.

Vina Maris Blanco: https://www.winesandbites.be/bodegas-carchelo-vina-maris-blanco.html

Deze wijn ondergaat een passage op eikenhouten vaten (3 maanden op eik "sur lie") op, in dit geval, nieuwe Franse eiken houten vaten. De druiven zijn afkomstig van percelen op een zanderige, kalkstenen bodem en worden volledig manueel geoogst. De wijn ondergaat ook een gedeeltelijke malolactische fermentatie op eiken houten vaten.

Hierna ondergaat de wijn nog een rijping onder water op 40m diepte voor een periode van 6 maanden. Dit zorgt voor een intensere en elegante smaakbeleving.

Appellatie: DOP Jumilla / Regio: Murcia
Druivenrassen: 50% Verdejo & 50% Sauvignon Blanc
Wijnstijl: intens-rijk

Aroma: Extreem elegant, met een fijne samensmelting van citrusvruchten, limoen zeste, amandel en kruidige toetsen waarbij venkel eruit springt. Dankzij de rijping onder water krijgt deze wijn ook fine toetsen mee van zilt en een romige karakterstructuur.
Smaak: Het heeft een volle structuur, met een levendige doch aangename zuurtjes, terugkerende smaakindrukken van vlierbloesem, citrus, hooi, wit fruit en kruiden. Neem daarbij de romige en vlezige indruk die ontstaan door zowel de rijping "sur lie" en onder water en je hebt een echte smaakbom met verouderingspotentieel.
Serveren bij: Diverse visgerechten, schaal- en schelpdieren, wit vlees, gevogelte, kazen of gewoon op zijn eigen met goed gezelschap.

Vina Maris Tinto 2015: https://www.winesandbites.be/bodegas-carchelo-vina-maris-2015.html

Deze wijn is een “Crianza”. Dat wil zeggen dat de wijn een passage op eikenhouten vaten ondergaat (18 maanden) op, in dit geval, nieuwe Franse eiken houten vaten. De druiven zijn afkomstig van percelen op een zanderige, kalkstenen bodem en worden volledig manueel geoogst. De wijn ondergaat ook zijn malolactische fermentatie op eiken houten vaten.

Hierna ondergaat de wijn nog een rijping onder water op 40m diepte. Dit zorgt voor een intensere en elegante smaakbeleving.

Appellatie: DOP Jumilla / Regio: Murcia
Druivenrassen: 50% Monastrell, 35 % Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 5 % Tempranillo.
Wijnstijl: intens-kruidig

Aroma: Extreem elegant, met een fijne samensmelting van rijp fruit en ceder, noten en een groot aantal kruiden, voornamelijk kruidnagel en zelfs nootmuskaat. Dankzij de rijping onder water krijgt deze wijn ook fine toetsen mee van zilt en een romige karakterstructuur.
Smaak: Het heeft een volle structuur, goed geïntegreerde tannines dankzij het malolactische fermentatie op de eiken houten vaten. In de mond zorgt deze wijn voor een authentieke explosie van fruitige toetsen met een enorme diepgang.
Serveren bij: Diverse rood vlees gerechten, stoofschotels, gegrilde vleesgerechten en wild.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »